Toggle Navigation

 

Hladna paradajz čorba

Paradajz je namirnica sa najvećim sadržajem likopena. Termičkom obradom i dodavanjem male količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena. Likopen je antioksidans aktivan u borbi protiv slobodnih radikala. Učestalo konzumiranje hrane bogate likopenom povezuje se sa smanjenjem rizika za nastanak srčanih bolesti, malignih bolesti, šećerne bolesti i osteoporoze.

Plativoo
Priprema

Sok od paradajza i jogurt sjediniti u činiji, začiniti, promešati i ostaviti da stoji u frižderu oko sat vremena. Bosiljak sitno iseckati i pomešati sa maslinovim uljem. Paprike iseckati na sitne kockice. Ohlađenu paradajz čorbu servirati, posuti kockicama paprike i nakapati mešavinom ulja i bosiljka.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 227.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

75 min.

Sastojci

    • 800 ml soka od paradajza
    • 500 ml jogurta
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • bosiljak
    • so
    • biber
    • 100 g paprike (žute ili zelene)