Toggle Navigation

 

Tofu špagete

Testenina ili pasta, kako je nazivaju italijani, postoji u različitim varijantama. Jedna od najpoznatijih su špagete, što bukvalno prevedeno znači „konopčići“. Špagete se prodaju u različitim debljinama (razvrstane po brojevima) i različitih su dužina. Trebalo bi da znate da 100 g suve testenine teži oko 200-250 g nakon kuvanja.

Priprema

U šerpu sipati paradajz pelat, sok od paradajza, tofu sir i iseckan beli luk.  Zagrejati, začiniti origanom i bosiljkom i kratko prokuvati. Na tanjir servirati špagete, preliti sosom i posuti rendanim tofu sirom. Poslužiti toplo.
Ovaj veoma dobro izbalansiran obrok, bez holesterola, je pogodan za sve članove porodice, uključujući i osobe koje imaju neko od hroničnih oboljenja. Veličinu porcije je neophodno uskladiti sa energetskim potrebama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 85 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g skuvanih špageta
    • 300 ml soka od paradajza
    • 150 g usitnjenog paradajz pelata
    • 150 g tofu sira
    • 2 cena belog luka
    • origano
    • bosiljak