Toggle Navigation

 

Tofu ražnjići

Kako nema prejak ukus, mladi luk se najčešće jede sirov i to kao sastojak raznih salata, omleta ili prilog uz jela od mesa. Poželjno je iskoristiti ga nekoliko dana nakon kupovine a do tada ga treba čuvati u vrećici ili zatvorenoj posudi u frižideru jer brzo gubi hranljivu vrednost.

Priprema

Tofu sir iseći na štapiće, začiniti bosiljkom i urolovati u režnjeve slanine. Ispeći u tiganju na zagrejanom ulju.

U šerpu uliti vodu, posoliti, staviti da se greje i kada proključa sipati palentu uz stalno mešanje.

U skuvanu palentu dodati seckani mladi luk, promešati, sipati u kalup i ohladiti.

Na tanjir servirati tofu ražnjiće, kriške palente i iseckan paradajz i krastavac.

Uz doručak poslužiti čašu soka od pomorandže.

 

Dimljena slanina pripada namirnicama koje se ne preporučuju osobama sa povišenim vrednostima holesterola u krvi, srčanim oboljenjima, dijabetesom. Ukoliko morate da vodite računa o unosu masnoća, tokom pripreme ovih ražnjića umesto slanine upotrebite tanke listove pršute.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 36 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 147.5 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g tofu sira
    • bosiljak
    • 80 g dimljene slanine
    • 200 g palente
    • 500 ml vode
    • so
    • 400 g paradajza
    • 1 veza mladog luka
    • 200 g krastavca
    • 800 ml soka od pomorandže