Toggle Navigation

 

Flambirani gambori

Flambiranje je postupak kojem se jelo izlaže otvorenom plamenu, nakon što smo u njega dodali neko alkoholno piće – konjak, viski, džin, rum ili liker. Na taj način se postiže da jelo zadrži samo aromatične sastojke pića a da veći deo alkohola pritom ispari.

Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti gambore, a zatim ih preliti konjakom i flambirati. Kad alkohol ispari dodati iseckan beli luk, preliti vinom i paradajz sokom i kuvati oko 5 minuta. Na kraju dodati barene njoke i na polovine isečen čeri paradajz. Promešati, posoliti, pobiberiti i posuti pešunovim listom. Servirati flambirane gambore sa njokama i poslužiti.
Meso rakova sadrži određenu količinu holesterola, te ga treba brižljivo kombinovati sa ostalim namirnicama u dnevnom jelovniku, kako bi ukupni dnevni unos holesterola za zdrave osobe bio ispod preporučenih 300 miligrama dnevno.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 1075 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 250 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 162.5 kcal

Natrijum - 537.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g gambora
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 40 ml konjaka
    • 100 ml soka od paradajza
    • 60 ml belog vina
    • 2 cena belog luka
    • 150 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 500 g barenih njoka