Toggle Navigation

 

Salata sa rakovima

Račiće, najčešće kozice ili gambore, možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama očišćene i zamrznute ili sveže u ribarnicama. Lako i brzo se pripremaju, a jelu daju slatkast ukus. Ne zaboravite da rakovi i pored male energetske vrednosti imaju značajnu količinu holesterola.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti kozice i gambore, dodati grašak, preliti belim vinom i prodinstati par minuta. Dodati obaren pirinač, začiniti bosiljkom, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna. Salatu promešati i servirati na tanjir. Salatu sa rakovima poslužiti kao toplo predjelo.
Morski plodovi, uključujući i rakove, prema smernicama piramide pravilne ishrane se nalaze u grupi s mesom, ribom i jajima. Ova grupa namirnica je odličan izvor visokokvalitetnih belančevina, koje sadrže sve organizmu neophodne aminokiseline.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 228 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 285 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barenog pirinča
    • 300 g kozica
    • 300 g gambora
    • 200 g graška
    • 100 ml belog vina
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • sok od limuna\n
    • biber
    • so
    • bosiljak