Toggle Navigation

 

Jagnjeća čorba

Kvalitet, konzistencija i ukus jagnjećeg mesa zavise od uzrasta, pola, načina ishrane, godišnjeg doba i drugih faktora. Meso mlade jagnjetine je ukusnije i nežnije, dok je meso starijih životinja žilavije, grublje i tamnije boje.

Priprema

Na zagrejanom ulju izdinstati iseckani crni luk, dodati iseckanu šargarepu i celer, malo propržiti i dodati nasečeno jagnjeće meso.

Preliti vodom, začiniti dodatkom jelima, posoliti, pobiberiti, dodati lovor list i kuvati na laganoj vatri sve dok meso ne omekša.

U činiji izmešati kiselu pavlaku, sok od limuna i iseckan peršun i sipati u gotovu jagnjeću čorbu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 173 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 86.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g jagnjetine
    • 3 kašike ulja
    • 150 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 100 g celera
    • biber
    • so
    • lovorov list
    • peršunov list
    • limun
    • dodatak jelu
    • 100 g kisela pavlaka