Toggle Navigation

 

Jagnjetina u mleku

Prokelj sadrži znatno više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala od kupusa i kelja. Prilikom pripreme ovog jela, pažljivo solite kako ne biste pokvarili dobru prirodnu ravnotežu minerala u povrću.

Priprema

U odgovarajuću posudu poređati prethodno oprano i očišćeno povrće. Jagnjetinu iseći na komade i poslagati preko povrća. Posoliti, pobiberiti, dodati lovor list i naliti vodom da ogrezne. Kuvati na tihoj vatri 60 minuta, a zatim dodati prokelj i preliti mlekom. Nakon toga kuvati još 15 minuta. Jagnjetinu u mleku posuti peršunom i  poslužiti uz kriške crnog hleba.
Prokelj se danas može nabaviti tokom čitave godine, ali je, ipak, najbolji od jeseni do proleća. Karakterističan miris prilikom kuvanja može se otkloniti ako se u šerpu doda kašičica mleka. Može se kuvati ili dinstati, pa zatim gratinirati ili zapeći u testu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 730 g

Energetska vrednost porcije - 820 kcal

Natrijum - 4700 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 365 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 2350 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 700 g jagnjetine sa kostima
    • 400 g krompira
    • 400 g šargarepe
    • 300 g celera
    • 200 g prokelja
    • 500 ml mleka
    • so
    • biber
    • lovorov list
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba