Toggle Navigation

 

Čobanac

Čobanac se priprema za veće društvo, na druženju u prirodi. S obzirom da priprema traje više od četiri sata poželjno je kuvanje započeti dosta ranije, pre početka dolaska društva, koje neće izdržati da ne proba i komentariše pripremu.

Priprema

Crni luk sitno iseckati i staviti u kotlić. Jagnjetinu, junetinu i svinjetinu iseći na manje komade, džigericu i papak takođe iseći na manje komade, dodati u kotlić, naliti vodom i kuvati. Na prvi ključ kuvanja začiniti crvenom mlevenom paprikom i lovorom, posoliti i pobiberiti, i odgore staviti suvu ljutu papriku. Čobanac kuvati na burnoj vatri. Pred kraj kuvanja doliti vino. Servirati čobanac i po želji poslužiti uz prilog od krompira ili testa ili sam za sebe.

recept by Boško

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 268 mg

Belančevine - 66 g

Belančevine (%) - 61 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 3 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 134 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 30.5 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 1.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg junetine
    • 300 g svinjskog mesa
    • 1 veci svinjski papak
    • 200 g crne juneće džigerice
    • 3 manje glavice crnog luka
    • 100 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 2 kašike crvene mlevene paprike
    • lovorov list
    • 3 suve ljute crvene paprike