Toggle Navigation

 

Karot ragu

Danas se zna da je šargarepa veoma dobar izvor antioksidansa iz grupe karotenoida, koji pomažu organizmu u poboljšanju vida, zaštiti od bolesti kardivaskularnog sistema, prevencije nastanka tumora kao i regulaciji šećera u krvi. Zbog svih ovih osobina neophodno je da šargarepu uvrstite u svoj jelovnik.

Priprema

Na zagrejanom ulju upržiti narendan crni luk i šargarepu.

Dodati na kocke isečenu piletinu, naliti vodom začiniti i kuvati.

Pri kraju ragu zgusnuti gustinom pomešanim sa malo vode.

Karot ragu poslužiti uz krišku ražanog hleba.

 

Beta-karoten iz namirnica štiti kožu od UV zračenja. Da bolje pocrnite i duže zadržite preplanuli ten, tokom leta konzumirajte hranu bogatu karotenoidima: šargarepu, paradajz, lubenice, dinje, crveni grejpfrut, spanać, blitvu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 150 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 200 ml vode
    • dodatak jelu
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike gustina
    • 200 g raženog hleba