Toggle Navigation

 

Krem čorba od cvekle

Cvekla je bogata belančevinama i ugljenim hidratima i prava je riznica vitamina i minerala. Smatra se da ima mnoštvo lekovitih svojstava. Značajan sadržaj gvožđa u cvekli i antocijana (boja) povoljno deluju na obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca.

Plativoo
Priprema

Krompir iseći na kockice, staviti u šerpu sa posoljenom ključalom vodom i kuvati dok ne omekša.

Na ulju prodinstati iseckan crni i beli luk, dodati isečenu barenu cveklu, preliti vodom i kuvati dok ne provri. Usitniti sastojke štapnim mikserom i vratiti čorbu da se kuva dok ne provri.

Lepinju iseći na kockice i izgrilovati ih u suvom tiganju. Izgrilovati i slaninu.

Servirati čorbu u tanjir, posuti kockicama krompira, krutonima i slaninom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 488 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 244 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kašike ulja
    • 400 g barene cvekle
    • 150 g krompira
    • 150 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 120 g slanine
    • 1 lepinja
    • peršun
    • so
    • biber
Ključne reči:
cvekla krompir slanina beli luk