Toggle Navigation

 

Mediteranski punjeni šampinjoni

Šampinjoni su po sadržaju belančevina jedna od najbogatijih pečuraka. Od ugljenih hidrata u šampinjonima se nalaze glukan, inulin i pektinske materije, a kako ne sadrži ni saharozu ni skrob, veoma su pogodne za osobe obolele od dijabetesa.

Plativoo
Priprema

Šampinjone obrisati vlažnom krpom, pa odvojiti šešire od nožica.

Sušeni paradajz i masline sitno iseckati, pobiberiti, promešati i napuniti šešire pečuraka. 

Poređ‘ati punjene šampinjone u vatrostalnu činiju i na svaki staviti po kolut mocarele.

Staviti u rernu zagrejanu na 200°C oko 10 minuta da se zapeku.

Poređati na tanjir, na svaki šampinjon staviti po listić svežeg bosiljka i servirati toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 21 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 411 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 92.5 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Natrijum - 205.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g krupnijih šampinjona
    • 100 g sušenog paradajza
    • 150 g mocarele
    • 100 g zelenih i crnih maslina
    • biber
    • svež bosiljak