Toggle Navigation

 

Mornarski paradajz

Brojna istraživanja su pokazala da je kod naroda koji u svojoj tradiciji koriste veće količine ribe u svakodnevnoj ishrani smanjen broj obolelih od visokog krvog pritiska i kardiovaskularnih oboljenja. Riba se u raznovrsnoj ishrani preporučuje bar dva puta nedeljno, od toga korisno je da bar jednom nedeljno u ishrani bude zastupljena plava riba, u koju spada i tunjevina.

Priprema

Odseći vrhove paradajza i izdubiti ga. U odgovarajuću posudu staviti tunjevinu, puter, so, biber i sitno sečeni beli i crni luk. Dobro promešati sve sastojke i smesom napuniti paradajze. Bareno jaje iseći na kolutove, poređati na paradajz i ukrasiti maslinama. Uz predjelo poslužiti krišku integralnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 760 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 102 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 51 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 paradajza
    • 40 g putera
    • 300 g tunjevine
    • 100 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 2 kuvana jaja
    • 40 g zelenih maslina
    • biber
    • so
    • 400 g integralnog hleba