Toggle Navigation

 

Namaz od oraha i pečene paprike

Čuveni mađarski hemičar Sent-Đerđi prvi je izolovao vitamin C, i to upravo iz paprike i za taj rad je dobio Nobelovu nagradu.

Plativoo
Priprema

U blender staviti pečenu papriku, beli luk, orahe, maslinovo ulje i limunov sok.

Posoliti, pobiberiti, ispasirati sve sastojke i napraviti namaz.

Ako je namaz suviše tečan, dodati prezlu.

Kriške hleba zapeći u suvom tiganju i servirati uz namaz.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 16 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 228 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 107.5 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 114 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pečene paprike
    • 70 g pečenih i mlevenih oraha
    • 2 čena belog luka
    • sok od jednog limuna
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 20 g prezle
    • biber
    • so,
    • tost hleb