Toggle Navigation

 

Namaz od šampinjona i bundevinog ulja

Ulje od semena bundeve sadrži obilje nezasićenih masnih kiselina, velik procenat beta-karotena, vitamina E i kalcijuma. Lecitin iz ulja sprečava pojavu ateroskleroze i pozitivno deluje na snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Priprema

Na bundevinom ulju propržiti šampinjone, prohladiti ih i staviti u blender.

Dodati kuvana jaja, senf, so i biber. Sve sastojke usitniti i napraviti namaz.

Namazom premazati kriške integralnog hleba.

Uz predjelo poslužiti i čašu jogurta.

 

Ulje od semena bundeve je dobijeno hladnim postupkom, te se najčešće koristi za pripremu salata. Čuvajte ga na tamnom mestu, u bocama od tamnog stakla i poštujte rok trajanja na deklaraciji.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 171 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 88 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 85.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g šampinjona
    • 3 kuvana jajeta
    • 1 kašika senfa
    • 1 kašika ulja od semena bundeve
    • so
    • biber
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka