Toggle Navigation

 

Original mimoza salata

Zanimljivo je da zelena salata nije pogodna za bilo koji način konzerviranja - kiseljenje, zamrzavanje, konzervisanje ili sušenje.

Plativoo
Priprema

Odvojiti žumanca od belanaca.

Zelenu salatu iscepkati, staviti u činiju i dodati sitno iseckana belanca.

Pripremiti preliv od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, mlevenog belog bibera i soli.

Salatu servirati na tanjir, preliti prelivom, promešati i narendati žumanca.

Mimoza salatu poslužiti kao samostalan obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 32 g

Masti (%) - 84 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 265 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Natrijum - 258 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 16 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 132.5 mg

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 2.5 %

Natrijum - 129 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 5 kuvanih jaja
    • 100 ml maslinovog ulja
    • 50 ml jabukovog sirćeta
    • 1 kašičica mlevenog belog bibera
    • soli