Toggle Navigation

 

Paradajz čorba sa kukuruzom i bosiljkom

Bosiljak je biljka opojnog, intenzivnog mirisa čiji se listovi koriste kao začin za brojna jela. Postoji preko 60 varijeteta bosiljka koji se razlikuju i po izgledu i po ukusu. Listovi su okruglastog oblika, najčešće zelene boje, ali postoje varijeteti sa crvenim i ljubičastim listovima.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko izdinstati crveni i beli luk, dodati paradajz pelat i ako je potrebno vodu i kuvati dok ne proključa.

Čorbu posoliti i pobiberiti, posuti sa malo šećera, dodati kukuruz i kuvati još 10-ak minuta.

U gotovu čorbu sipati deo pavlake za kuvanje i promešati.

Servirati čorbu u tanjir, dekorisati preostalom pavlakom, posuti iseckanim bosiljkom i sitnim kockicama trapista, pa je poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 123 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 61.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g paradajz pelata
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 150 g crvenog luka
    • 1 čen belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • šećer
    • 80 g trapista
    • bosiljak
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • voda