Toggle Navigation

 

Paradajz čorba sa pirinčem

U ishrani čoveka najčešće se koristi oljušten pirinač dugog, srednjeg i okruglog zrna, koji se može nabaviti u pakovanjima sa oznakama I i II kategorije ili klase, u zavisnosti od količine neoljuštenih i polomljenih zrna. Pirinač i testeninu, odn. proizvode od žitarica, najbolje je jesti u integralnom obliku.

Priprema

Crni luk prodinstati na puteru, dodati kockice krompira i preliti polovinom bujona.

Kad se krompir skuva izmiksati štapnim mikserom.

U pire dodati paradajz pelat, preostali bujon, pirinač, posoliti, pobiberiti i kuvati dok se pirinač ne skuva al dente.

Paradajz čorbu posuti iseckanim peršunom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 603 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 301.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g paradajz pelata
    • 150 g crnog luka
    • 150 g krompira
    • 1 glavica crnog luka
    • 20 g putera
    • 1 l bujona
    • peršunov list
    • so,
    • biber
    • 50 g pirinča