Toggle Navigation

 

Penušava piletina i pečurke

Pečurke imaju malo kalorija i odlične su za dijetu, a pomažu i pri stvaranju belih krvnih zrnaca.

Priprema

Piletinu iseći na žilijen i kratko ispeći na delu zagrejanog maslinovog ulja. 

Dodati sitno isečen beli luk i peći sve dok intenzivno ne zamiriše. Zatim dodati sitno isečene sve tri vrste pečurki, posoliti, pobiberiti, pržiti oko 5 minuta i preliti penušavim vinom i bujonom. Kuvati dok tečnosr ne ispari.

Čeri paradajz iseći, staviti u činiju, posuti listićima svežeg bosiljka, preliti preostalim maslinovim uljem i balzamikom i promešati.

Servirati penušavu piletinu sa pečurkama uz čeri salatu sa bosiljkom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 38 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 84 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 450 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 2.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 42 mg

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 225 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g belog pileceg mesa
    • 1 čen belog luka
    • 150 g šampinjona
    • 150 g bukovače
    • 150 g šitaki pečuraka
    • 150 g čeri paradajza
    • 2 kašike aceto balzamika
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 80 ml bujona
    • 30 ml šampanjca
    • parmezana u komadu
    • so,
    • biber
    • bosiljak
Ključne reči:
piletina pečurke