Toggle Navigation

 

Piknik tako salata

Ljute papričice od kojih se pravi tabasko sos bogate su vitaminom C i vitaminom A (beta-karotinom). Semenke i membrane ljutih paprika sadrže fitohemikaliju, alkaloid kapsaicin koja dodaje „vatru“ svakom jelu u kom se nađe. Budite oprezni sa količinom sosa, pogotovo ukoliko niste navikli na ljutu hranu. 

Plativoo
Priprema

Tortilje ispeći u tiganju da budu hrskave.

Junetinu iseckati na kockice, staviti u činiju, dodati isečeno povrće, izlomljene tortilje, začine i promešati.

Salatu servirati u činiju i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 522 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 261 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 19.5 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barene junetine
    • 1 kašičica origana
    • 120 ml kečapa
    • biber
    • 1 glavica salate
    • 2 veća paradajza
    • 200 g rendanog trapista
    • 50 g zelenih maslina
    • 150 g majoneza
    • 4 tortilje
    • čilija u prahu
    • 30 ml taco sosa