Toggle Navigation

 

Pohovana keleraba

Keleraba pripada Brasica porodici, zajedno sa kupusom, keljom i prokeljom. Manje primerke kelerabe ne treba ljuštiti, dok se kora srednjih i većih keleraba mora odstraniti pre upotrebe. Odličan je izvor vlakana i vitamina C. Hrskavo sveže „meso“ kelerabe se odlično slaže sa drugim vrstama povrća u salatama, a kuvana na pari ili barena i isečena na kockice, listiće ili tračice, keleraba može obogatiti ukus svakog variva. U zemljama centralne Evrope se izdubi i puni povrćem ili mesom.

Plativoo
Priprema

Kelerabe oguliti, iseći na kolutove i panirati u brašno, jaja i prezlu.

Peći u dubokom vrelom ulju, ocediti na papirnim ubrusima i servirati.

Preko kelerabe narendati trapist.

Poslužiti uz hladan sos od pavlake, majoneza i limuna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 256 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 124 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 128 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kelerabe
    • 2 jaja
    • 2 kašike prezle
    • 2 kašike brašna
    • 200 g trapista
    • 1 limun
    • 100 g majoneza
    • 100 g kisele pavlake
    • ulje za prženje