Toggle Navigation

 

Salata od kelerabe sa smokvama i jogurtom

Povrće iz grupe krucifera – kupus, karfiol, kelj, brokoli, prokelj, keleraba i dr., osim što sadrže veliku količinu vlakana, sadrže i fitohemikalije na bazi sumpora, za koje se smatra da podstiču organizam da se bori protiv izazivača raka.

Plativoo
Priprema

Kelerabu očistiti i izrendati. Maslačak salatu odvojiti na listove. Staviti u činiju i kelerabu i maslačak salatu i preliti sokom od limuna. Jogurt pomešati sa sokom od pomorandže, dodati malo šećera i soli, promešati i napraviti preliv. Preliti salatu, promešati i servirati. Preko salate staviti sitno iseckane suve smokve i uz doručak poslužiti mlečni napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 84 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 62.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 3.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g kelerabe
    • maslačak salata
    • 200 ml jogurta
    • 1 pomorandža
    • 1 limun
    • 100 g suvih smokava
    • 1 kašicica šećera
    • so