Toggle Navigation

 

Salata grejp

List maslačka je gorkog ukusa, ali nije otrovan i može se koristiti bez ograničenja. Pošto se listovi maslačka u kulinarstvu koriste samo dok su mladi, pre cvetanja, ako niste u mogućnosti da ih nabavite, umesto njih možete da upotrebite svežu rukolu.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju propržiti piletinu isečenu na kockice. Maslačak salatu, zelenu salatu, grejpfrut i pomorandže sitno iseckati, staviti u činiju, dodati pečenu piletinu i promešati. Salatu preliti belim vinom, limunovim i pomorandžinim sokom, posoliti, pobiberiti i dobro promešati. Servirati salatu na tanjir uz crni hleb.

Kada u jednom obroku imate povećan sadržaj belančevina, a da bi se uklopili u preporučeni dnevni unos belančevina u ostalim obrocima prednost morate dati namirnicama koje su lošiji izvori proteina, poput žitarica, voća i povrća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 295 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • zelena salata
    • 1 crveni grejpfrut
    • 2 pomorandže
    • sok od jedne pomorandže
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike belog vina
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • 200 g crnog hleba