Toggle Navigation

 

Salata od maslačka i paradajza (posno)

Maslačak se još u Avicenino doba koristio u narodnoj medicini kaosredstvo za stimulaciju apetita i olakšavanje problema sa varenjem.Osim toga, ima diuretičko dejstvo i stimuliše cirkulaciju. Zbog togase sveži, ukusni, prvi izdanci listova od davnina koriste u ishrani.

Priprema

So, biber, med i senf izmešati te dodati dve kašike ulja.

Čeri paradajz iseckati na kriške, očišćene tikvice na sitne kockice, a listove maslačka oprati i očistiti.

Paradajz, tikvice i maslačak izmešati i preliti pripremljenom marinadom. 

Salatu poslužiti uz crni hleb i sok od ceđenog grejpfruta.

 

Najbolje je koristiti listove pre nego što maslačak procveta. List procvetalog maslačka je gorkog ukusa, ali nije otrovan i može se koristiti bez ograničenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 580 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike meda
    • 1 kašicica senfa
    • 500 g čeri paradajza
    • 400 g tikvica
    • 150 g listova maslačka
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od cedenog grejpfruta