Toggle Navigation

 

Korpice od crvenog grejpfruta

Samo polovina grejpfruta obezbeđuje dnevne potrebe za vitaminom C. Osim toga, dobar je izvor biljnih vlakana i vitamina A. Karakterističan gorak ukus daje mu naringin – fitohemikalija koja je pokazala inhibicijsko dejstvo na rast ćelija tumora. Crveni grejpfrut može da snizi nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Priprema

Grejpfrut prepoloviti, i ukrasno iseći nožem u cik-cak. Izdubiti sredinu grejpfruta, a meso grejpa staviti u činiju, zajedno sa isckanim breskvama i kupinama. Preliti voće jogurtom, promešati i napuniti korpice od grejpfruta. Dekorisati šlagom i čokoladnim mrvicama. Voćnu salatu poslužiti prohlađenu
Osvežavajuća poslastica na bazi jogurta i voća namenjena je kako deci, tako i svim zdravim, fizički aktivnim članovima porodice. Prilikom pripreme ove poslastice uvek birajte jogurt sa smanjenom količinom mlečne masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 31 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 79 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 15.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 39.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 veci crveni grejpfrut
    • 100 ml voćnog jogurta
    • 100 g bresaka
    • 100 g kupina