Toggle Navigation

 

Ćuretina u soku od crvenog grejpfruta

Crveni grejpfrut je otkriven u Teksasu, a novije vrste koje možemo naći u prodavnici, su nastale mutacijama i među njima su najpoznatije Star Ruby i Rio Red. Naučnici su otkrili da, ako konzumirate jedan crveni grejp dnevno, možete sprečiti razvoj srčanih bolesti.

Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, staviti u dublju posudu, preliti sokom od limuna i ostaviti da odstoji pola sata.

Na zagrejanom ulju izdinstati iseckan crni i beli luk, dodati ćuretinu i kratko je zapeći sa obe strane. Dodati i iseckanu slaninu. Preliti sokom od grejpfruta i soja sosom, poklopiti i ostaviti da se dinsta na laganoj vatri oko 20 minuta.

Brokoli iseći na cvetiće i kratko obariti u ključaloj vodi.

Kuvani krompir iseći na kolutove i kratko ga sotirati na zagrejanom puteru.

Cvetiće barenog brokolija takođe sotirati na puteru. Servirati povrće i ćuretinu u soku od grejpa na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 760 kcal

Natrijum - 2627 mg

Masti - 42 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 166 mg

Belančevine - 56 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 1313.5 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 1 crveni grejpfrut
    • 200 g slanine
    • 200 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 limun
    • 100 ml soja sosa
    • 600 g kuvanog krompira
    • 200 g brokolija
    • 20 g putera