Toggle Navigation

 

Bulgur čorba

Bulgur se pravi od pšenice,  najčešće od durum pšenice. Koristi se za pripremu raznih jela: pilava, jela od povrća, raznim supama... Otvoreno pakovanje bulgura potrebno je čuvati u dobro zatvorenoj posudi. 

Priprema

Priprema: Zagrejati puter i maslinovo ulje, dodati iseckan praziluk, šargarepu i celer, kratko propržiti, a zatim dodati iseckan paradajz i mlevenu junetinu. Propržiti sastojke uz dolivanje bujona, pobiberiti, začiniti dodatkom za jelo i crvenom mlevenom paprikom, dodati bulgur, preliti preostalim bujonom i kuvati dok bulgur ne omekša. (ukoliko je čorba gusta doliti još tečnosti: ili vode ili bujona). Bulgur čorbu servirati u tanjir, dekorisati i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 82 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 41 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

    • 120 g bulgura
    • 200 g mlevene junetine
    • 100 g praziluka
    • 100 g šargarepe
    • 100 g korena celera
    • 100 g paradajza
    • 800 ml bujona
    • 1 kašika dodatka za jelo
    • 30 g putera
    • biber
    • crvene mlevene paprike
    • 2 kašike maslinovog ulja