Toggle Navigation

 

Ljuti kari karfiol

Kari je začinska mešavina, koja na lak i jednostavan način oponaša složene mirise i ukuse tradicionalne indijske kuhinje. Ovaj začin se ne proizvodi u standrdnom sastavu i kvalitetu, već variraju količinski odnosi njegovih sastojaka: kurkume, korijandera, kima i bibera, kao i različitih dodatnih začina.

Plativoo
Priprema
U tiganju na zagrejanom maslinovom ulju prodinstati sitno isečen crni i beli luk, dodati isečen paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu i začiniti đumbirom. Dinstati par minuta, posoliti, pobiberiti i začiniti karijem. Prebaciti sastojke u ekspres lonac, dodati cvetiće karfiola, bujon, poklopiti, proveriti sigurnosni ventil i uključiti funkciju SOUP na 15 minuta. Nakon isteka vremena kuvanja aparat će zapištati i tad okrenete sigurnosni ventil na suprotnu stranu. Para će istog momenta početi da izlazi napolje i kad prestane može da se skine poklopac sa aparata. Ili ostavite da se aparat skroz ohladi i tad će automatski moći da se skine poklopac. Servirati ljuti kari karfiol, preliti sa par kapi soka od limete i posuti svežim korijanderom. 

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 653 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 326.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g karfiola
    • 150 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • bulgura
    • 1 ljuta paprika
    • 400 g paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 1 kašicica karija
    • korijander
    • sok od jedne limete
    • 400 ml bujona