Toggle Navigation

 

Skuša sa karfiolom

Karfiol je kupusna biljka male energetske, a izuzetne hranljive vrednosti, koja blagotvorno deluje na zdravlje. U 100 g ima samo oko 25 kcal, ali zato, pravo bogatstvo u mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum), vitaminima (vitamin C, folna kiselina) i nerastvorljivim dijetnim vlaknima.

Priprema

Očišćene, oprane i na komade isečene skuše posoliti, pobiberiti, staviti u posudu, preliti ih mešavinom ulja i limunovog soka i ostaviti da odstoje oko sat vremena.

Marinirane komade skuše ispeći u zagrejanom tiganju. šargarepu sitno iseckati, skuvati u vodi, procediti, izmiksati i napraviti pire.

Cvetove karfiola obariti i procediti, a spanać sotirati na malo ulja. Povrće posoliti i pobiberiti.

Servirati skušu uz pire od šargarepe, bareni karfiol i spanać.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 670 kcal

Natrijum - 370 mg

Masti - 52 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 185 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 3 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

95 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 skuše
    • 6 kašika maslinovog ulja
    • sok jednog limuna
    • 200 g karfiola
    • 400 g šargarepe
    • 150 g spanaća
    • so
    • biber