Toggle Navigation

 

Sarma od kiselog kupusa i suvih crvenih paprika

Kiseli kupus se i danas vrlo često koristi kao prilog uz razna jela ili kao salata. Kiseli kupus, osim vitamina C, sadrži i dosta mlečne kiseline koja pogoduje prirodnoj crevnoj flori. Kod pravilno ukiseljenog kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truljenja u crevima, pospešuju probavu i čiste organizam od toksina.

Priprema

Suvu papriku potopiti u malo vode i ostaviti da odstoji. Na malo masti i ulja kratko prodinstati sitno iseckan crni luk. Dodati rendanu šargarepu, promešati i dinstati zajedno još 5 minuta. Polovinu potrebne količine slanine i suvog vrata iseći na kockice, dodati u šerpu sa povrćem i prorpžiti. Na kraju dodati mleveno mešano meso i pirinač, začiniti crvenom mlevenom paprikom, posoliti, pobiberiti, preliti sa malo vode i dinstati 2-3 minuta. Nadev staviti na list kupusa i uviti sarmu. Paprike izvaditi iz vode i filovati nadevom. Na dno ekspres lonca staviti nekoliko listova kupusa, a zatim ređati sarme i paprike jednu pored druge. Preostalu količinu slanine i suvog vrata iseći na manje komade i staviti pored sarme i paprike. Dodati i krompir u lonac. Preliti vodom, poklopiti i uključiti aparat na MEAT funkciju, 25 minuta.  

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1859 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 91 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 6 g

Vreme pripreme - 45 min.

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 929.5 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 45.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 3 g

Vreme pripreme - 22.5 min.

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 20 limunov sok
    • 10 kuvanih belanaca
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašika masti
    • so
    • biber
    • crvena mlevena paprika
    • 150 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 700 g mlevenog mešanog mesa
    • 30 g pirinča
    • 250 g slanine
    • 150 g suvog vrata
    • 400 g krompira