Toggle Navigation

 

Kiseli zalogajčići

Kupus sadrži jedinjenja kao što su indoli i fenoli, koja mogu da zaštite organizam od nastanka nekih malignih bolesti. Najbolje je jesti ga sirovog, kiselog ili kratko termički obrađenog, jer se na taj način najbolje čuvaju biološki aktivne materije.

Priprema

Svinjske filee preseći na polovine, istanjiti tučkom za meso, začiniti i ispeći na zagrejanom ulju zajedno sa šampinjonima. Listove kupusa raširiti na radnu površinu, preko njih staviti pečenu papriku, i uviti u rolat. Rolat od kiselog kupusa iseći na manje komade i servirati uz meso i pečurke.

Budući da su i pečurke i meso veoma dobri izvori belančevina, da bi izbegli povećan unos belančevina u ovako kombinovanim jelima, možete da proporcionalno smanjite i količinu mesa i količinu pečurki, čime se postiže uravnotežen unos belančevina, a istovremeno ne kvari osnovna koncepcija jela.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 910 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 45 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kiselog kupusa
    • 250 g pečene paprike
    • 600 g svinjskog filea
    • 200 g šampinjona
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber