Toggle Navigation

 

Povrće u kelju

Nutricionisti preporučuju da se poveća upotreba voća i povrća u ishrani, naročito povrće iz grupe krucifera kao što su kelj, prokelj, brokoli, kupus i karfiol sa ciljem prevencije mnogih bolesti, posebno nekih oblika malignih bolesti.

Priprema

Kratko probariti glavicu kelja u ključaloj vodi. Na ulju kratko propržiti crni luk iseckan na rezance. Dodati ostalo sitno iseckano povrće, izuzev kelja, pa posoliti i pobiberiti. U nauljenu tepsiju rasporediti listove obarenog kelja, dodati pripremljeno povrće, prekriti listovima kelja. Umutiti jaja sa jogurtom, preliti preko kelja i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 *C oko 20 minuta. Servirati na tanjir uz integralni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 159 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 79.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g barene šargarepe
    • 200 g barenog karfiola
    • 200 g barenog prokelja
    • 200 g tikvica
    • 150 g crvenog luka
    • 1 kašika ulja
    • 3 jaja
    • 300 ml jogurta
    • 200 g integralnog hleba