Toggle Navigation

 

Pohovane susam lignje sa dva sosa

Prema preporukama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe, mesom i jajima. Kako lignje imaju visok sadržaj holesterola, preporučuje se umerena konzumacija.

Priprema

Lignje iseći na kolutove, začiniti pa panirati u brašno, jaja i mešavinu prezle i susama. Pohovati lignje u dubokom zagrejanom ulju.

U pavlaku dodati naseckani kapar, promešati i napraviti hladan sos.

U majonez dodati narendane kisele krastavce, naseckanu mirođiju i belo vino.

Sve dobro izmešati i napraviti sos.

Od listova zelene salate formirati buket, dodati kolutove lignji i servirati uz oba sosa na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 239 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 943 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 119.5 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 471.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g lignji
    • 30 g brašna
    • 2 jaja
    • 30 g prezle
    • 50 g susama
    • 150 g kisele pavlake
    • 20 g kapara
    • 150 g majoneza
    • 50 g kiselih krastavaca
    • mirođija
    • 15 ml belog vina
    • so,
    • biber
    • zelena salata
    • ulje za prženje