Toggle Navigation

 

Potaž od graška

Grašak je veoma stara biljna vrsta. U drevna vremena su je gajili stari Vavilonci, Egipćani, Rimljani i Grci. U Evropu su ga preneli stari azijski narodi i njegovo gajenje se najviše proširilo za vreme seobe naroda.

Priprema

Na puteru propržiti naseckanu mirođiju, dodati grašak, promešati, naliti bujonom od povrća i kuvati.

Kada se grašak skuva izmiksati ga, vratiti na grejno telo, dodati pavlaku, začiniti, promešati i servirati.

Ukrasiti biljnom pavlakom i peršunom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 21 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 17 mg

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Natrijum - 853 mg

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 8.5 mg

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Natrijum - 426.5 mg

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g graška
    • 20 g putera
    • mirođije
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • biber
    • 500 ml bujona od povrca
Ključne reči:
grašak mirođija puter bujon