Toggle Navigation

 

Pravi zalogaji

Prestižno mesto na lestvici suhomesnatih proizvoda pripada pršuti. Njen kvalitet zavisi od načina uzgoja svinja, obrade svinjskog buta, načina sušenja i jedinstvene kombinacije začina. Najbolja aroma se dobija ne dimljenjem već sušenjem na buri.

Priprema

Na tanjir servirati pršutu, čeri paradajz, sir i masline. Uz predjelo poslužiti raženi hleb.
Uživajući u ovom obroku, u svoj organizam ćete uneti oko 60% dnevno preporučene količine natrijuma. Ukoliko želite da smanjite njegovu količinu, umesto kačkavalja možete servirati beli sir koji sadrži manju količinu soli.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 1480 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 740 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g pršute
    • 400 g čeri paradajza
    • 260 g kačkavalja
    • 200 g zelenih maslina
    • 400 g raženog hleba
Ključne reči:
pršuta masline sir raženi hleb