Toggle Navigation

 

Salata karota

Vitamin karotin je različito iskoristljiv u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neribane iskoristi se 2 odsto, iz kuvane 18, a sirove ribane čak 82 procenta. Ribana šargarepa je zato odličan izvor vitamina A i drugih vitamina, pre svega, vitamina grupe B.

Priprema

Šargarepu, celer, kisele krastavce i prašku šunku iseći na trake i staviti u posudu.

Posoliti i pobiberiti, dodati krem sir i sve dobro promešati.

Karota salatu servirati na tanjir i poslužiti kao predjelo uz krišku crnog hleba.

 

Preporuka je da se mesne prerađevine koriste umereno i u razumnoj količini. Koristite one vrste suhomesnatih proizvoda sa što manjim sadržajem masnoće. U ovom pogledu prednost imaju: barena šunka (tzv. "praška"), stišnjene ćureće i pileće grudi. Ostale prerađevine sadrže više masnoće (parizer, mortadela, razne vrste salama, kobasica, viršli ili debrecina), pa ih treba izbegavati.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 1800 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 150 g praške šunke
    • 100 g krem sira od obranog mleka
    • so
    • biber
    • 100 g kiselih krastavaca