Toggle Navigation

 

Salata od celera i cvekle (posno)

Cvekla je bogata belančevinama i ugljenim hidratima i prava je riznica vitamina i minerala. Smatra se da ima mnoštvo lekovitih svojstava. Značajan sadržaj gvožđa u cvekli i antocijana (boja) povoljno deluju na obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca.

Priprema

Izrendati celer, jabuke, krompir i cveklu, staviti u činiju, preliti maslinovim uljem i sokom od limuna, posoliti, pobiberiti i promešati.

Salatu od celera i cvekle staviti u frižider da se ohladi do služenja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 137 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 68.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g celera
    • 200 g kiselih jabuka
    • 100 g barenog krompira
    • 100 g kuvane cvekle
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • sok od jednog limuna
    • so,
Ključne reči:
celer cvekla jabuke krompir