Toggle Navigation

 

Šitake sa semenkama bundeve.

Iako relativna novost na našem tržištu, štake su, posle šampinjona, najviše uzgajane pečurke na svetu. U Japanu su zbog svoje lekovitosti prihvaćene i u zvaničnoj medicini.

Plativoo
Priprema

Zagrejati ulje, dodati seckane šitake i propržiti oko 5 minuta.

Stabljike celera iseći, dodati u šitake, promešati, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna.

Semenke bundeve propržiti u suvom tiganju.

Servirati šitake na tanjir, posuti semenkama bundeve i narendanim ementalerom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 181 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3.5 mg

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 90.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g šitaki gljiva
    • 40 g semenki bundeve
    • 2 kašike ulja
    • 300 g stabljike celera
    • 1 limun
    • biber i so
    • 40 g ementalera