Toggle Navigation

 

Šitaki piletina

Pečurke su izuzetno lako kvarljive namirnice. Sveže se u frižideru mogu očuvati i održati kvalitet do tri dana. Jela od pečuraka treba pojesti istog dana i ne treba ih podgrevati. Ukoliko sveže pečurke ne utrošite nekoliko dana nakon kupovine, možete ih do upotrebe, oprane, iseckane i napola skuvane, sačuvati u zamrzivaču

Priprema

Piletinu iseći na šnicle, izlupati tučkom za meso, posoliti, ispeći na zagrejanom ulju i pobiberiti. Na puteru propržiti sitno seckane šitaki gljive, zatim dodati brašno i naliti mlekom. Promešati, kuvati dok se ne zgusne i začiniti. Na tanjir poređati prokelj i šargarepu, pa servirati piletinu i šitaki gljive. Dekorisati po želji i poslužiti sa crnom hlebom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 985 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 492.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 20 g putera
    • 200 g šitaki gljiva
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml mleka
    • 300 g barenog prokelja
    • 300 g barene šargarepe
    • 400 g crnog hleba