Toggle Navigation

 

Slani tart sa cveklom

Za "Tart" istorijski podaci kažu da je nastao u Egiptu u osamnaestom veku i tada se pravio kao brza poslastica. Nakon toga se sreće u Italiji, da bi ga Francuzi doveli do savršenstva i danas poznatog oblika.

Priprema

Brašno, so i puter mutiti u blenderu dok se ne dobije smesa poput prezle.

Dodati 1 žumance, vodu i mutiti dok ne postane glatka smesa.

Izvaditi je na pult, kratko premesiti, uviti u foliju i ostaviti oko pola sata u frižideru da odstoji.

Hladno testo razvući na debljinu od 0,5 cm, staviti u premazan pleh za tart i prohladiti u frižideru.

U dubljoj činiji sjediniti kiselu pavlaku, jaja, so, biber, sok od limuna i iseckan beli luk. Dodati narendanu cveklu, promešati i sipati smesu preko testa.

Ispeći u rerni na 180*C, oko 25 minuta.

Tart prohladiti, iseći i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 25 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 222 mg

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Natrijum - 633 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 111 mg

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Natrijum - 316.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 180 g brašna
    • 2 kašičice soli
    • 100 g putera
    • 3 kašičice hladne vode
    • 3 jaja
    • 180 g kisele pavlake
    • sok od limuna
    • 2 sveže cvekle
    • 1 čen belog luka
    • so,
    • biber
Ključne reči:
brašno puter jaja cvekla limun