Toggle Navigation

 

Som sa slaninom i renom

Kapari služe kao začin za sosove, mesna i riblja jela. U jelo se dodaju pri kraju kuvanja jer brzo gube aromu.

Priprema

Filete ribe uviti u listiće slanine.

Spanać kratko skuvati u kipućoj vodi, procediti i staviti u blender. Preliti polovinom potrebne količine pavlake za kuvanje i usitniti u sos.

Krompir iseći na kolutove, izgrilovati na zagrejanom puteru i delu maslinovog ulja, preliti sosom od spanaća, sniziti temperaturu i kuvati dok ne proključa.

Preostalu pavlaku sipati u šerpu, dodati marinirani ren i kapare, promešati i kuvati sos dok ne proključa.

Ribu sa slaninom pažljivo ispeći na preostalom maslinovom ulju.

Servirati ribu, preliti ren sosom i poslužiti uz krompir sa spanaćem.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 680 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 21 %

Masti - 49 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 116 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 1052 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Masti - 24.5 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 58 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Natrijum - 526 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 150 g slanine
    • 3 kašike ulja
    • 400 g barenog krompira
    • 15 g putera
    • 100 g spanaća
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 30 g mariniranog rena
    • 20 g kapara