Toggle Navigation

 

Šareni som

Ako ne možete da nabavite gotove filete ribe, možete i sami to uraditi tako što ćete ribu položiti na bočnu stranu, pa zarezati od glave niz kičmeni stub, te odvajati meso i kožu od kičme. Zatim treba okrenuti ribu i to uraditi i sa druge strane, ali sada od repa ka glavi.

Priprema

Filete soma urolovati i kuvati u vodi i belom vinu 10 minuta. Povrće obariti i iseći na kocke. Sve staviti u posudu za pečenje, začiniti i promešati. Paradajz pelat i 100 ml vode pomešati i preliti preko povrća, pa dodati paradajz isečen na kolutove. Povrce peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200*C. Servirati rolnice ribe i pečeno povrće na tanjir i ukrasiti po želji. Ribu poslužiti uz integralni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 590 g

Energetska vrednost porcije - 665 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 91 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 17 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 295 g

Energetska vrednost porcije - 332.5 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 45.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 8.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma (4 komada)
    • 300 g kuvanog krompira
    • 150 g kuvane šargarepe
    • 150 g kuvanog graška
    • 150 g crnog luka (2 glavice)
    • 150 g kukuruza šećerca iz konzerve
    • 100 g paradajza (1 komad)
    • 200 ml paradajz pelata
    • so
    • biber
    • lovorov list
    • peršunov list
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 150 ml belog vina
    • 400 g integralnog hleba