Toggle Navigation

 

Som na mlinarski način

: Meso soma po svom sastavu ima veći sadržaj masti, te je prilikom pripreme potrebno štedljivo dodavati masnoću. Što je somovina mlađa, meso je ukusnije.

Priprema

U ključalu vodu staviti puter i uz stalno mešanje dodavati palentu. Filete ribe iseći na komade, začiniti je, uvaljati u kukuruzni griz. Ispanirane komade ribe ispržiti na malo ulja i kad je riba gotova, izvaditi je na tanjir. Na preostalom ulju propržiti praziluk isečen na kolutove i papriku isečenu na kockice. Posle 2 minuta dodati bukovače i dinstati još 2-3 minuta. Na dno tanjira sipati palentu, preko nje gotove filete ribe i sve preliti povrćem. Jelo dekorisati limunom.
Obrok male energetske vrednosti, pogodan za ishranu osoba na redukcionom režimu ishrane. Osobe koje poste zameniće masnoću životinjskog porekla (puter) drugom vrstom masnoće biljnog porekla ili će palentu pripremiti bez dodatka masnoće.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g filirane somovine
    • 200 g instant palente
    • 50 g kukuruznog griza
    • so
    • biber
    • 20 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 1 praziluk
    • 2 paprike
    • 400 g bukovače
    • 1 limun