Toggle Navigation

 

Som

Dobro je poznato da se slatkovodna riba brže kvari od morske, pa ukoliko želite sami da pripremite filete ribe, morate biti potpuno uvereni da je riba zaista sveža. Meso mora biti čvrsto, oči sjajne, krljušt svetla a škrge jasno crvene boje sa karakterističnim, ali ne neprijatnim mirisom.

Priprema

Na delu ulja ispeći začinjene filete soma. Na drugoj polovini ulja prodinstati crveni luk isečen na kolutove, dodati naseckanu papriku i šampinjone. Preliti belim vinom, dodati paradajz isečen na kriške i začiniti. Servirati filete soma uz povrće i poslužiti uz crni hleb.
Meso soma, kao i drugih riba, sastavljeno je od biološki vrednih proteina, koje karakteriše povoljan odnos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Zbog svog nutritivnog sastava i dobre svarljivosti preporučuje se korišćenje ribe najmanje dva puta nedeljno (kao prevencija nastanku kardiovaskularnih bolesti), a optimalno bi bilo tri puta nedeljno.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 365 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 3 kašike ulja
    • 200 g šampinjona
    • 200 g crvenog luka
    • 200 g zelene paprike
    • 200 g paradajza
    • 150 ml belog vina
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 300 g crnog hleba