Toggle Navigation

 

Spanać sendviči sa jajem na oko

Najveća vrednost spanaća je u bogatstvu minerala i vitamina, a veoma maloj energetskoj vrednosti namirnice. Izdvaja se sadržaj vitamina A i K, folata i luteina važnog za prevenciju određenih bolesti oka, kao i bogatstvo kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Plativoo
Priprema

Spanać kratko obariti u vreloj vodi, procediti, preliti hladnom vodom da bi sačuvao boju, a zatim ga iseckati, začiniti muskatnim oraščićem i biberom i promešati.

Jaja ispeći na oko.

Na kriške tosta staviti spanać, pršutu, listice edamera i jaje na oko.

Sendviče zapeći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 5 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 16 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 225 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 413 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 112.5 mg

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Natrijum - 206.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g spanaća
    • muskatni oraščić
    • biber
    • 4 kriške tosta
    • 4 jaja
    • 40 g pršute
    • 40 g edamera
    • 2 kašike ulja