Toggle Navigation

 

Susam kupus salata

Crveni kupus sadrži daleko više zaštitnih fitohemikalija nego običan kupus: sadržaj vitamina C je jednak, a ipak je antioksidativni kapacitet crvenog kupusa 6-8 puta veći! Zbog toga su naučnici saglasni da konzumiranje crvenog kupusa može da bude korisno u prevenciji nekih bolesti. 

Priprema

Povrće staviti u činiju, dodati preostale sastojke, promešati lagano varjačom i servirati u dublju činiju.

Do služenja salatu držati u frižideru. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 226 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 74 %

Zasićene masti - 2 g

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3 g

Šećer - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 67.5 kcal

Natrijum - 113 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 1 g

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Vlakna - 1.5 g

Šećer - 7.5 g

Broj osoba

6

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 kašike pirinčanog sirćeta
    • 200 g rendane šargarepe
    • 2 kašike susama
    • so
    • biber
    • 2 kašičice soja sosa
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike bundevinog ulja
    • 200 g rendanog crvenog kupusa
    • 200 g rendanog zelenog kupusa