Toggle Navigation

 

Tuna salata u tortiljama

Brojna istraživanja su pokazala da je kod naroda koji u svojoj tradiciji koriste veće količine ribe u svakodnevnoj ishrani smanjen broj obolelih od visokog krvog pritiska i kardiovaskularnih oboljenja. Riba se u raznovrsnoj ishrani preporučuje bar dva puta nedeljno, od toga korisno je da bar jednom nedeljno u ishrani bude zastupljena plava riba, u koju spada i tunjevina. 

Plativoo
Priprema

Tortilje kratko zapeći u tiganju. U činiju staviti oceđenu tunjevinu, pasulj, limunov sok, isečen čeri paradajz i začine i promešati. Na tortilje staviti list salate, nadev i preklopiti ivice da se dobije oblik paketića. Servirati na tanjir i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 697 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 97.5 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 348.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 tortilje
    • 200 g tunjevine iz konzerve
    • 200 g crvenog pasulja iz konzerve
    • 10 kom. čeri paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike soka od limuna
    • so
    • biber
    • 4 lista zelene salate