Toggle Navigation

 

Urnebes salata sa grilovanim tikvicama

Tikvice spadaju u istu porodicu povrća, kao što su lubenica i krastavac. Od njih se najčešće pripremaju variva, supe i čorbe, tikvice punjene raznim nadevima, pečene na roštilju, kuvane na pari, salatama, pa čak i za pripremu pita i kolača.

Priprema

Tikvice iseći na kolutove i izgrilovati na zagrejanom ulju.

U dublju činiju staviti sir, narendan dimljeni sir, ajvar, sitno iseckan peršun, beli luk i ljutu papričicu, posoliti, pobiberiti i promešati.

Urnebes salatu servirati na grilovane tikvice i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 72 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 46 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Natrijum - 839 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 23 mg

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Natrijum - 419.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g sitnog sira
    • 100 g ajvara
    • 150 g tikvica
    • 100 g dimljenog sira
    • 1 ljuta papričica
    • 1 čen belog luka
    • 3 kašike ulja
    • peršunov list
    • so,
    • biber