Toggle Navigation

 

Voćna pileća salata

Neobičan dodatak ”egzotičnim” obrocima je mango. Plod manga je kruškolikog oblika, osetljiv na pritisak, pa se bere pre nego što potpuno sazri. Pošto u sredini ima veliku, tvrdu košticu, najbolje ga je seći sa strane na dasci za sečenje.

Priprema

Meso i beli luk iseckati na kockice, a avokado, mango, celer i zelenu salatu na žilijen. Grožđe i čeri paradajz iseći na polovine. Sve izmešati, posoliti i pobiberiti. Salatu preliti balzamiko sirćetom i poslužiti uz ražani hleb.
Mango, takozvana tropska breskva, vrlo je retko i manje poznato voće na našim trpezama. Bogat je vitaminom A, sadrži vitamine B i C, kao i dosta gvožđa, pa je odličan u prevenciji anemije, što je naročito važno za vegetarijance.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 1700 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g zelene salate
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 g belog grožđa
    • 300 g barenog pilećeg belog mesa
    • 100 g celera
    • 150 g avokada
    • 150 g manga
    • 100 ml balzmiko sirćeta
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 400 g ražanog hleba