Toggle Navigation

 

Zapečeni krompir sa kajmakom

Kajmak, vrhnje ili skorup je kremasti mlečni proizvod bogatog ukusa i neizostavan deo tradicionalne kuhinje Srbije i Bosne. Obično se jede uz meso sa roštilja ili pečene paprike, dok se uz meze služi u kuglama kao dekoracija.

Priprema

Bareni krompir iseći na komade.

Jaja, sir i kajmak sjediniti u činijici.

U posude staviti listove slanine, kriške  krompira, preliti umućenim jajima sa kajmakom, dodati krompir, prekriti listićima slanine i posuti kockicama mladog sira.

Peći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Servirati na tanjir zapečeni krompir sa kajmakom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Folna kiselina - 6 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 26 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 169 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 1166 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Folna kiselina - 3 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 84.5 mg

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Natrijum - 583 mg

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barenog krompira
    • 180 g dimljene slanine
    • 3 jaja
    • 200 g mladog sira
    • 150 g kajmaka
    • so,
    • biber
    • dodatak jelu