Toggle Navigation

 

Pijani fileti u paradajz sosu

Som (Silurus glanis) dostiže dužinu od 4-5 m i težinu od 400 kg pa po tome predstavlja najveću ribu evropskih slatkih voda. Osim po veličini, ova vrsta je poznata i po dužini života jer može da dostigne starost od preko 100 godina. Meso soma po svom sastavu ima veći sadržaj masti, te je prilikom pripreme potrebno štedljivo dodavati masnoću.

Priprema

U šerpu sipati sok od paradajza i belo vino i ostaviti da kuva dok ne proključa. Dodati filete soma isečene na manje komade, začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se kuva oko 15 minuta. Gotovo jelo posuti peršunovim listom i servirati preko obarenog krompira.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 398 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 199 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 250 ml soka od paradajza
    • 250 ml belog vina
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • peršunov list
    • 600 g barenog krompira